DÓKA MÁRTON
Tel.: +36 70/617-0195        E-mail: doka.marton@gmail.com                                                 Képek © Dóka Márton  2011. Minden jog fenntartva.
Portréfestés,
festménymásolat készítés, festményrestaurálás

    Egy minőségi művészportré elkészíttetése jelentős vállalkozás, de generációk fogják élvezni az eredményét, szemben a hagyományos és digitális fényképeink élettartamával. Értéke pedig a korral egyre nő.

    Arra törekszem, s ezt képzettségem lehetővé is teszi, hogy a festéstechnikában és a különböző műfajok, illetve stílusok terén is első osztályú, kvalitásos munkát adjak át a megrendelőnek - akár olajképről, akár kisebb költségű technikáról vagy kisebb méretről legyen szó - kielégítve vagy túl is szárnyalva előzetes elképzeléseit.

    Egy jó portré elkészítéséhez együttműködésre van szükség a megrendelő és a művész között. Esetünkben a kapcsolat közvetlen, nincsenek közvetítők, ami félreértésekhez, komplikációkhoz, végül csalódáshoz vezethetne. Ha nincs lehetőség személyes találkozásra, elektronikus levél és telefonos egyeztetés útján is fent lehet tartani az együttműködést.

    A munka addig tart, amíg a megrendelő tökéletesen elégedett nem lesz az eredménnyel. A festményt, rajzot végül személyesen adom át, vagy postai úton juttatom el Önhöz. Kérem, vegye fel velem, Dóka Mártonnal a kapcsolatot, megálmodott portréja elkészítése végett.


A munka menete

    Amennyiben a portrét saját fénykép(-ek) alapján szeretné elkészíttetni, azokat elektronikus levélben, postai úton, vagy személyesen is eljuttathatja hozzám. Ez esetben fontos, hogy a fotón az arc nagyméretű, a kép jó felbontású, éles legyen. Megvilágítás szempontjából a vaku nélkül, lehetőleg természetes fényben készített  képek felelnek meg jobban a munkához, különösen rajz készítéséhez (persze csak ha van választási lehetőség).
   
    Optimálisan személyes találkozó során magam is készíthetek fényképeket digitális gépemmel, így lehetőség van jól festhető beállítások fotózására, nagy mennyiségű képből választva ki a legelőnyösebbet. Ily módon választható speciális helyszín, díszlet, kosztüm, készíthető családi, lovas, etc. portré. Az útiköltségről, helyszínről, kellékekről a megrendelőnek kell gondoskodnia. Mindemellett természetesen küldött képekhez is lehet kérni egyedi hátteret a festményre.
  
     Egy portrérendelés során felmerülnek fontos eldöntendő kérdések. Ilyen a megjelenítés módja (a méretek leírása mellett részletezem), a képméret, a technika esetleg a kép stílusának kiválasztása. Az alábbiakban ezeket a témákat fejtem ki bővebben, de készséggel segítek személyesen is.
   
    Amennyiben ezekre a kérdésekre megfogalmazódott a válasz, megállapítható a készítendő portré ára és hozzávetőlegesen az elkészítéséhez szükséges idő. Megrendeléseim számától függően igyekszem rövid határidőkkel dolgozni, ami festmények esetében általában 1-3 hét, rajzok esetében csupán néhány nap.
    A kész munkáról elektronikus levélben képet küldök, és ha a vevő elégedett, utánvéttel postázom, vagy személyesen adom át.


Műfajok, az ábrázolás módja

    A portrékészítés önmagában is széles műfaji skálát ölel fel. Néhány példa arra, hányféle portré készíthető téma, képkivágás, díszlet, funkció szerint vagy sok egyéb módon kategorizálva: gyermek, felnőtt, családi, esküvői, posztumusz, házi kedvenc, méretben a miniatűrtől vagy a kámeától az egészalakos képig, kosztümben, fél aktként, aktként, lovon, kedvenc állattal, sok szereplővel, díszletek között vagy tájban, ünnepi alkalmat megörökítendő, és így tovább.

    Az emberábrázoláson kívül családi kedvencek, kisállat, madár, kutya, macska, ló vagy egyéb állat portréját is szívesen elkészítem, de egyedi, a felsorolásban nem szereplő kéréseket is teljesítek, továbbá festménymásolatok készítését vagy régi képek szakszerű restaurálását is vállalom, a témáról a restaurálásról szóló fejezetben írok bővebben (oldal alja).


Technikák, anyagok

    A megrendelt kép technikáját tekintve lehet olajfestmény, akvarell, pasztell, ceruza-, szén-, krétarajz, de egyéb lehetőségek is rendelkezésre állnak, pl. tus, rézkarc, linómetszet, hidegtű.

    Az olajfestmények vakrámára feszített vászonra vagy farostlemezre kasírozott vászonra készülhetnek. Fatábla is választható képhordozónak 50 x 70 cm-es méret alatt,  miniatűrök esetében pedig - 20 x 25 cm-es méret alatt - rézlemezre is dolgozom.

    A papírra készült munkákat paszpartuzva, üveg mögött vagy - postai szállítás esetén - üveg nélkül adom át.
Stílusok

    Személyemhez a klasszikus, realisztikus stílusú ábrázolás áll legközelebb, és talán portrék esetében ez is tekinthető a legszerencsésebbnek, amennyiben a személy felismerhetősége kritérium. (Példaként kérem, tekintse meg embereket ábrázoló festményeimet (Madonnák, Portrék).)

    Kérésre azonban bármely stílusban képes vagyok portrét készíteni történeti korok vagy egyes festők festésstílusát is beleértve. (Kérem, tekintse meg festménymásolataimat, és forduljon hozzám további példákért.)


Méretek

    A portréméret és a megjelenítés kiválasztásának megkönnyítésére felsorolok néhány standard ábrázolási módot, a hozzá tartozó paraméterekkel. Hagyományos portrékon az ábrázolt személy közel életnagyságú, valamivel kisebb. Ez a nagy méretek esetében meglehetősen költséges vállalkozás, ezért természetesen kisebb méretekben is lehetőség van bármely ábrázolási mód alkalmazására. Az alábbiak inkább az elképzelések kialakításának megkönnyítését szolgálják.
  • A legszűkebb kivágás a kámea, ezen a fej és a nyak szerepel, gyakran ovális kivágásban, kb. 25 x 30cm - 30 x 40 cm            képméretben.
  • A mellképen már a vállak is láthatóak, ez 30 x 40 cm-től 50 x 70 cm méretig gyakori ábrázolás.
  • Félalakos portrét 50 x 70 cm - 60 x 80 cm méretben,
  • háromnegyed alakos képet 60 x 80 cm - 100 x 120 cm méretben, míg
  • egészalakos ábrázolást 90 x 120 cm - 100 x 180 cm méretig szokás kivitelezni.
    A fentieken kívül léteznek más hagyományos portréformák is, melyek mára jórészt eltűntek. Ilyen például a miniatűr portré. Ezt olajfestékkel, gyakran fémlemez (réz, cink) hordozóra festették, vagy akvarellel papírra. Még kisebb formában, sokszor ékszerbe foglalva, festőzománccal készült. Az előbbi technikákkal szívesen vállalom miniatűr készítését, azonban zománckép előállítására sajnos nincs lehetőségem. (Akvarellel készített arcképeket láthat a Festménymásolatok oldalon.)

    A portrérendelés során meghozandó döntések megkönnyítése érdekében forduljon hozzám bizalommal. Mindent meg fogok tenni, hogy segítsek eligazodni a technikák, stílusok, méretek terén, és gördülékenyen együtt tudjunk működni a kép megalkotásában.
(Kapcsolat)


Árak

    A lenti táblázat árai egyalakos, egyszerű, pl. tónusos háttérrel megfestett portrékra vonatkoznak. További, hozzáadott részletek (személyek, állatok, kellékek, díszletek, etc.) száma, mérete és bonyolultsága alapján változik a festmény ára is, amit személyes / telefonos megbeszélés során egyeztethetünk. (Például: minden további személy, vagy állat ábrázolása 20-50 ezer Ft plussz költséggel jár, a méret függvényében.)
    A vételárban történő megegyezésünk után annak 50%-át kérem előlegként.
A kész festmény átadásakor a kifizetésre lehetőség van személyesen, banki átutalással, vagy postai úton.
    Az olyan egyéb, előzetesen megbeszélt kiadások, mint útiköltség, a keret ára és a keretezés díja, szállítás díja, postaköltség a vevőt terhelik.
    Festménymásolatok készítése esetében az ár a másolandó kép részletgazdagsága (időigénye) függvényében jelentősen eltérhet a táblázat áraitól.


      OLAJFESTMÉNY

     MÉRET           ÁR

  25 x 30 cm    60 000 Ft
  30 x 40 cm    90 000 Ft
  40 x 50 cm    120 000 Ft
  50 x 60 cm    150 000 Ft
  50 x 70 cm    170 000 Ft
  60 x 80 cm    200 000 Ft
70 x 100 cm  240 000 Ft
80 x 100 cm  260 000 Ft
90 x 120 cm  300 000 Ft
100x150 cm  350 000 Ft
               

      2, 3, 4 ALAKKAL         

     
     
  150 000 Ft   
  200, 230, 250 000 Ft   
  220, 250, 270 000 Ft   
  270, 310, 340 000 Ft  
KAPCSOLAT


A honlapon közzétett festmények szerzői jogi védelem alatt állnak!
PORTRÉFESTÉS
Tel.: +36 70/617-0195        E-mail: doka.marton@gmail.com    
Restaurálás, festménymásolat készítése

    Diplomás festőrestaurátorként vállalom régi vászonra, kartonra, fatáblára vagy egyéb hordozóra festett képek szakszerű restaurálását. A munka költségét küldött képről csak megbecsülni tudom, a tényleges felméréshez személyes konzultáció szükséges.
Referenciaként tekintsen meg néhány példát a Festménymásolatok oldalon.

    Kérésére elkészítem bármely festmény másolatát, kortól, stílustól, technikától függetlenül. Vegye fel velem a kapcsolatot, hogy megbeszéljük elképzeléseit. Másolatokra példákat a Festménymásolatok oldalon talál.

Keretezés

    A jól kiválasztott, megfelelő keret fontos tartozéka a képnek, hangsúlyt ad neki, és védi a környezeti hatásoktól. Kiválasztásában szívesen segítek.

        A megrendelt kép keretezése kérésre budapesti telephelyű forgalmazók katalógusából választott kerettel oldható meg. Ennek költsége magában foglalja a kész keret árát és a keretezés díját, ami 50 x 70 cm méretig 3 ezer forint, nagyobb méretnél 5 ezer forint képenként. Az ajánlott linkek között megtalálható néhány megbízható, kiváló minőséget garantáló keretező cég weboldala.

AJÁNLOTT LINKEK